rg6 kablo ve return loss

Uydu Sistemi, Kurulum, Malzeme ve Ekipmanları.

Yetkili: aQUa, egeli

rg6 kablo ve return loss

İleti cezabella » Cum Arl 08, 2006 5:03 pm

merhaba....rg6 hakkında özellikleri hakkında detaylı bilgi gerekiyor...özellikle direç dayanım iletim retun loss hakkında...

en iyi değerler nedir? bu özellikler ne anlama geliyor?

Characteristics:
Sparker Test: 4000VAC
Impedance: 75+3 Ohm
Capacitance: 54+3p F/m
Velocity of Propagation: 85%
Return Loss: 20dB min (5-2300MHz)

özellikle bu return loss nedir...bi bilen varmı...

bilgi alırsam sevinicem

msn adresimde var..

:P

Saygılar
rg6 için...
cezabella
 
İleti: 1
Kayıt: Cum Arl 08, 2006 5:00 pm

İleti aQUa » Sal Arl 12, 2006 12:13 am

RG6, Return Loss ve Empedans,

İki ayrı yerde benzer sorular sorduğunuz için konuları birleştirip cevabı aynı başlık altında vermek istedim.

RG6 uydu haberleşmesinde LNB ile uydu alıcı arasında kullanılan standart ve kaliteli malzemeden üretilmesi gereken bir kablo türüdür. Kablonun ortasında 1 mm çapında saf bakır kablo, bu kabloyu boydan boya çevreleyen tercihen içi dolu silindirik saf plastik, bu saf plastiği çevreleyen, örgü teller, onun üzerinde aluminyum folyo ve en dışta koruyucu plastik.

10700-12750 MHz aralığındaki çok yüksek frekansdaki uydudan gelen yayınlar LNB ler tarafından daha düşük 900-2300 MHz arasındaki frekanslara indirilerek kablo üzerinden receiver'a ulaştırılır, 2150 MHz gibi yine yüksek frekansların kullanılmasının sebebi ise frekans ne kadar yüksek olursa o frekansa bindirilecek data veya enerjinin o kadar yüksek olması anlamına geliyor, 2150 MHz in üzerine çıkılmamasının sebebi ise frekans yükseldikçe kablo kayıplarının artması.

Uydu kablosunda ortadaki bakır teli klavuz vazifesi görür ve dalgalar kalın bakır teli takip ederek bu tel ile kablonun dışındaki folyo arasındaki plastikte sinuzoidal hareketlerle ilerler bu nedenle de plastik maddenin saf ve içinde metal içermemesi gerekmektedir, bazı kablolarda saf plastik yerine dilimli ve ortasında boşluk olan plastiklerde kullanılmaktadır, ancak bu tip kablolarda ezilme olasılığı yüksek olmakta bu nedenle, ortadaki bakır tel yer yer kablonun kenarlarına yaklaşmakta bu durum kayıpları arttırmaktadır ayrıca hurda plastikler metal ihtiva eder, plastik içindeki metal, sinyallerin, klavuzun yönlendirdiği yoldan sapmalarına bu şekilde kayıplar yapmasına sebebiyet verir.

Return Loss genellikle data ve enerji taşıyan kablolar için kullanılan teknik bir deyimdir. Ben size konuyu teknik açıdan değil de daha basit bir şekilde anlatmaya çalışacağım,

Data ve enerji taşıyıcı bir kablo düşünün, algılamamızı kolaylaştırmak için bu kablonun bir ucunu A diğer ucunu ise B olarak adlandırıyoruz, kablonun A ucundan taşıyıcı sinyaller (Transmission Signals) ile gönderilen enerjinin B ucuna ulaşana kadar kaybettiği enerji miktarı Return Loss olarak adlandırılır, kısaca aksettirlen enerji miktarının kaybı olarak da nitelendirebiliriz. Bu değer pozitif (dB) desibel değerleri ile ölçülür. Verdiğiniz 5-2300 MHz ise kablonun bu değerler arasındaki Return Loss değerini belirmektedir. 2300 MHz in üzerindeki sinyalleri kablo ile taşımak mümkün olmamaktadır çünkü kayıplar çok üst düzeydedir. Yazıdan da anlayabilieceğiniz gibi Return Loss değeri "0" sıfıra ne kadar yakın olursa kablo kalitesinin o derece yüksekliğini ifade edecektir.

Kullanılan dB kayıp değerleri 100 ft (yaklaşık 30,49 Metre) için geçerli olan değerlerdir, zaten 30 Metrenin üzerinden kablo boyları uydu haberleşmesinde kesinlikle tavsiye edilmemektedir, 30 metrenin üzerindeki kablo kayıplarının büyümesi nedeniyle apartman dağıtım sistemlerinde yükselticilerle beraber kullanılması gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır. Birçok uydu alıcı ile TV kartlarının apartman sistemlerine DiSEqC komutlarını gönderememesi ve swichten gelen sinyallerin zayıflığı da bu nedenden kaynaklanmaktadır.

Return Loss'u anlatırken enerjinin bir uçtan diğer uca aksettirilmesindeki kayıptan bahsettik, bu kaybın sebebi ise iletkenlik ile ilgilidir, elektrikte ucuz ve en iyi iletken olması nedeniyle bakır tercih edilir, metal olarak baktığımızda demir niye kullanılmıyor şeklinde bir düşünce olabilir, bunun sebebi ise demirin sert olması sebebiyle birkaç kablo hareketi sonunda kırılabilmesidir, bakır ise demire göre oldukça yumuşak olup kırılganlık özelliği yoktur. Malesef ülkemizde bazı üreticiler çok daha düşük maliyetle uydu kablosu üretmek için demirin üzerini bakır kaplama yaparak üretim yapmakta ve müşterilerini kandırmaktadır, bir süre sonra kablonun çeşitli kıvrım yerlerinden kopan demir tel iletişimi tamamen kesmektedir. Ne kadar saf olursa olsun bakırın da bir direnci vardır kablo boyu uzadıkça bu direnç, artar, teknik olarak bu direnç, empedans olarak adlandırılmaktadır, empedans elektrikte sadece direnç anlamına da gelmez, kondansatör, bobin ve dirençin toplamı olarak bahsedilebilir, çünkü kablo mesafesinde ortadaki bakır ile dış tel örgü ve folyo, elektrik akımı uygulandığında yarı iletken ve bobin özellikleri de kazanır, altın çok daha yüksek iletkenlikte bir maddedir ve empedans değeri de bir o kadar düşüktür, pahalı olması nedeniyle sadece çok yüksek fiyatlı ses sistemlerinde kullanılmaktadır.

Bir miktar bilgiye ulaşmanızda faydalı olduğumu umarım.
aQUa
aQUa
 
İleti: 5140
Kayıt: Cum Nis 08, 2005 12:56 am
Konum: Istanbul


Antenler, LNB ve DiSEqC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir

cron