Çanak Antenlere Genel Bakış:

Uydu Sistemi, Kurulum, Malzeme ve Ekipmanları.

Yetkili: aQUa, egeli

Çanak Antenlere Genel Bakış:

İleti aQUa » Pts Nis 11, 2005 2:44 pm

Çanak Antenlere Genel Bakış:

Uydulardan yapılan dijital yayınların alınmasında en önemli unsurlardan biri antendir, özellikle Avrupa kökenli uyduların yayın odaklarından oldukça uzakta bulunan bizler için en önemli elipmanın anten olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Uydu yayınlarını zevkle izlemek arzusunda olan kişilerin kötü hava şartları göz önüne alındığında ucuzluk yönü ile çok revaçta olan 90 cm’lik üstelik kalitesiz bir antenle tatmin olamayacakları şüphesizdir. Başka bir unsur ise son kullanıcının yerin müsait olmaması sebebiyle ufak çaplı anten tercih etmek durumunda kalmasıdır. Çözüm yine çok kaliteli bir anten teminindedir. İzleyici 105 cm’lik kaliteli bir antenin, kendi 90 cm’lik antenine kıyasla izleyebileceği program adedini 2 kat arttıracağını tahmin etmesi zordur! Dolayısıyle yazımızda 100 cm ve daha yukarı çaplardaki antenler üzerinde durduğumuzu belirtmek isteriz. Maksadımız sizlere çanak antenler hakkında bilgi verirken mümkün olduğu kadar teorik bilgiler yanında herkesin anlayacağı terimlerle tüketiciyi, yani son kullanıcıyı aydınlatmak olacaktır. Yazının son kısımda ise okuyucuya daha cazip gelen soru cevap şeklinde bir bölüm bulacaksınız. Bu bölüm zaman içinde ilavelerle genişletilecektir. Yazımızda bahsi geçen çanak antenlerin çalışma alanı uydu yoluyle alınan TV, radio ve data bölümünü içeren 10700 Mhz ile 12750 MHz frekans arasını kapsamakta olup bu frekansların dalga boyu 23,5 mm ile 28 mm arasında değişmektedir.

Parabolik antenlerin yapısı gereği frekans yükseldikçe kazanç artmaktadır




A - Çanak Anten Tipleri:

Genel olarak ikiye ayrılır.

Parabolik antenler: (Merkez Odaklı)
Mahzurlu tarafı sinyallarin bir bölümünün alıcı kafa yani LNB ve kolları ve kablo tarafından engellenmesidir. Bu gölgeleme yüzünden 80-90cm çapında olan ufak çaplı antenlerde ancak %60-65 civarında bir randıman sağlanabilir. Dolayısıyla ufak çaplı antenlerde genellikle parabol tipi uygulanmaz. Parabol tipi imalat ancak 150 cm ile 700 cm arası çaplar için özellikle de hareketli antenler için tavsiye edilmektedir.

Offset antenler:
Yine parabol geometrisi esas alınarak üretilmektedir ancak parabol kollarından birinin muayyen bir bölümü kullanılmaktadır. Ofset antenlerin randımanı %72’lere kadar yaklaşabilir.

- Tahmin edileceği gibi offset antenlerin birçok avantajları bulunmaktadır. Şöyle ki:

a. Çanak yer yüzeyine dikey vaziyette durduğu için su ve kar tutması asgari düzeydedir.

b. LNB ve tutucu kollar uzaydan gelen sinyallari gölgelemezler.




B - Çanak Anten Malzemeleri ve Kalınlıkları:

1. Polyester: Rüzgara ve korozyon etkisine daha mukavim olmakla birlikte organik bir madde olması nedeniyle zaman karşı dayanıklılığı daha azdır.

2. Alüminyum, duralümin veya değişik metal karışımları.

3. Çelik saç.

4. Örgülü tel veya delikli (perfore) madenlerden olanlar.

5. Değişik maddelerden iki veya daha çok parçalı olanlar.

Çanak antenlerin et kalınlıkları kullanılan malzemeye göre değişiklik göstermektedir, örneğin rüzgara dayanıklılık yönünden çelik saçtan imal edilmiş antenlerde aluminyum antenlere kıyasla daha ince malzeme kullanılmak mümkündür, ancak hangi malzeme kullanılırsa kullanılsın anten çapları büyüdükçe malzeme kalınlıkları da tabiidir ki o nisbette artacaktır.

Antenlerin çapına ve madensel niteliğine göre gereken et kalınlıklarını içeren bir tabloyu yazımızın son bölümünde bulabilirsiniz




C - Çanak Anten Şekilleri:

1. Dairesel.

2. Elips.

3. Üçgen şeklinde (yay kenarlı)

4. Dikdörtgen veya kare şekline (yay kenarlı) benzer olanlar.

5. Cassegrain tipi çanaklar. Bu tipte iç içe konmuş iki çanak bulunmaktadır. Ortasında ufak bir delik olan içteki çanak, dıştakinden oldukça küçük1/5-10 nisbetindedir. Büyük çanak normal çanaklar gibi çalışmakta içteki ise dış bükey yansıtıcı olarak vazife görmektedir. Neticede iki defa yansıyan sinyallar sonunda büyük parabolün merkezinde birleşerek ince bir hüzme kalinde LNB’ye ulaşmaktadır (lazer ışınlar gibi). Ufak çanağın büyük çanağı gölgeleyerek kayba neden olmasına rağmen oldukça verimli bir sistem olmakla birlikte imalatı zahmetli ve pahalıdır

Not.Özellikle 3 ve 4’de belirtilen tipler estetikten öte bir özellik göstermemektedirler.




D - Mount veya Çanak Ayar Mekanizması:

Mount olarak adlandırılan ve antenle direk arasındaki bağlantıyı temin ederek çanağın hedef uyduya tam olarak ayarlanmasını sağlayan parçalar topluluğudur.


Genel olarak üç tip mount mevcuttur.

1. Sabit antenler için olanlar.

2. Hareketli ve teleskopik motorlu antenler için olanlar,

3. Hareketli ve DiSEqC motorlar için olanlar.

Her imalatçı kendi çanağına göre mount imalatını gerçekleştirmekle birlikte burada en önemli noktalardan biri çanak ve mount malzemesinin genleşme katsayılarının birbirine uygun olmasıdır. Örneğin çelik saçtan imal edilmiş bir çanak için demir mount nisbeten uygun olabilir ancak aluminyumdan imal edilmiş bir çanak ile demirden yapılmış bir mount’un ne nisbette bağdaşabileceği şüphelidir.

Gece ve gündüz , yaz ve kış ısı farkları biri diğeriyle çok farklı genleşme katsayılarına sahip iki madenden zayıf olanın aleyhine çalışarak çanağın deformasyonuna sebebiyet verebilir. Anten çapları büyüdükçe çanaktaki deformasyonun da o nisbette büyük olacağı aşikardır.

Polyester antenlerde uyuşmamazlık daha az görülmekle birlikte bu tip antenlerde zaman içinde çatlaklar oluştuğu ve güçlü güneş ısısıyle sarkmalar meydana geldiği gözlenmektedir.

Zaten plastik maddelerin dayanıklılık ömrünün genel olarak 20-25 yıl olduğu bilinmektedir.




E - Boya veya Yüzey Kaplaması,

Yukarda değinildiği üzere santimetrik dalga boyları ile çalışılmakta olduğundan çanak yüzeylerinin pürüzsüz ve tam yansıtıcı olması gereklidir.

Ideal olan boya tatbik edilmeden önce çanak sathı oksitten yani pastan tamamen arındırılmalı, parlak pürüzsüz bir satıh elde edilmeli ve boya bekletilmeden tatbik edilmelidir. Boya saf polyester cinsi olmalı kurşun esaslı olmamalı ve içinde kesinlikle hiçbir madeni toz ve oksit barındırmamalıdır. Kullanılan boya parlak ve düz netice verecek şekilde olmamamlıdır zira çanak yüzeyinden yansayan güneş ışınları odak noktasında olan LNB’nizin aşırı ısınmasına dolayısıyla çıkış gücünün düşmesine hatta bozulmasına sebep olabilir. Yukardaki esaslar göz önüne alınarak çarpmalara ve hava değişikliklerine mukavim olduğunu varsayarak mat fırın boya tercih edilmelidir.

Aluminyum çanaklarda ise titanyum anodlama sistemi kullanılmalı ve antistatiklik temin edilmelidir.




F - Kirlilik Ve Yaşlanma:

1. Anten üzerinde zamanla birikecek kirler çok kısa dalgalarla çalışan sistemi bozacaktır

2. Poliester antenlerde daha fazla görülmekle birlikte aluminyum ve çelik antenlerde yaşlanmayla ve güneşin etkisiyle meydana gelecek ve gözle farkadilmeyen sarkmalar ve deformasyonlar antenin performansını oldukça düşürecektir




G - Madeni Çanak Anten İmalat Usulleri ve Tatbikat:

Madeni çanak anten imalat usulleri parçalı olanlar hariç genel olarak ikiye ayrılmaktadır:

1. Sıvama

2. Basma veya pres usulu imalat.

Her iki imalat sisteminde de önemle üzerinde durulacak husus, hangi maden kullanılırsa kullanılsın madenin elastikiyetle, yani yaylanma suretiyle, az bir miktar olsa da geri gelmesi yani eski haline gerilemesidir. Poliester çanaklarda ise maddenin tabiyetından dolayı sonradan meydana gelen değişiklikler hatalara yol açabilmektedir Bu durumda çanağın dış bölümleri vazife görmeyecek ve örneğin 150 cm çapında bir çanak 90 -100 cm lik bir performans gösterecektir (yarı yarıya)

Bu husus sıvama usulle yapılan çanaklarda daha belirgin olarak karşımıza çıkmaktadır şöyle ki:

Batı menşeyli, performanslı bir çanak üzerinden kullanılacak madenin elastikiyeti ve işlem esnasındaki ısınma katsayıları hesaplanmaksızın tıpatıp sıvama kalıbı çıkartılmakta ve bu kalıp üzerinden sıvama işlemi gerçekleştirilmektedir ki bu da orijinale göre %50’lere varan düşük performanslı çanak ürtimine sebebiyet vermektedir. Ayrıca benzerinin orijinalden daha az kaliteli olacağı da herkesin bildiği bir gerçektir. Bu usul büyük bir yatırım gerektirmez. Sıvama usulünün başka bir dezavantajı da bazan sıvama esnasında kabartma ve çökme içeren bölgelerin meydana gelmesidir. Bu bölgeler milimetrenin bile mühim rol oynadığı yansıtıcı çanakta dalgaların odak noktasındaki LNB’ye ulaşmasını engelleyecektir.

Pres veya basma suretiyle imal edilen çanaklarda daha iyi performans elde edilebilir. Bu usuldeki imalat tahmin edildiği gibi çok büyük kalıp dolayısıyle pres yatırımları gerektirir. Kullanılacak madenin daha önce muayyen bir ısıda ısıtılması, kullanılacak kalıbın da aynı ısıda olması ve yinede kalıbın dizaynında az da olsa madenin elastikiyet durumunu göz önüne alınması gerekmektedir. Çanak antenlerde birbiriyle uyuşma söz konusu değilse bile binek otolarında kapı, bagaj kapağı, tavan, ön kapak gibi kaporta saçlarının presden çıktığında nasıl birbiriyle presizyon diye andığımız şekilde mikrometrik uygunluk sağlıyorsa pres çanaklardaki imalat bu yönde yapılmalıdır.

Yukarda bahsedilen usullere uyulmadığı taktirde elde edilecek çanak anten fiili alanının belki yarısı kadar bir performans gösterecektir. Sıvama suretiyle yapılanlarda daha fazla görülen bu performans düşüklüğünün ileri derecede olmasının sebebi çanağın dış bölgelerinde metalin elestikiyet etkisinden geri gelmesi ve bu bölgelerin yansıtıcı görevi görmemesindendir. Bütün bu noktalar çanak imalatının ne kadar büyük yatırım, uğraş ve özveri isteyen bir iş olduğunu bize göstermektedir. Oysa ki çanak fiyatlarına kıyasla bir çanakta kullanılan toplam malzemenin çanağın satış fiyatına kıyasla 1/5 ila 1/10 nisbetinde olması bu imalatı cazip hale getirmekte ve geniş bilgi gerektiren bu kolda piyasamızda kalitesiz çanak bolluğu yaşanmaktadır.

İlk görüşte kaliteli bir çanağın performansıyle kıyaslaması mümkün olmayan son kullanıcının ise heybetine aldanarak satın aldığı 1,5 - 2 metrelik kalitesiz çanaktan ötürü kaderine razı olmaktan başka yapacağı birşey kalmamıştır, ta ki ilerde durumu farkedinceye kadar.




H - Çanak Antenlerin Geometrik Hesapları:

1. Parabol denklemleri:

Geometride parabol diye adlandırılan eğrinin genel denklemi "y = ax2 + bx + c" olarak anılır. Aynı eğrinin y doğrusu üzerinde ve x-y parametrelerinin merkezinden başlaması halinde basitleştirilmiş şekildeki denklemi "y=ax2" olacaktır. Buradan türeterek çanak çiziminde kullanabileceğimiz denklem ise y = x2 / 4 p ‘dir.

Bu denklemde

x = parabolün yarıçapını

p = parabolün parametresini gösterir(parabolü teşkil eden kollarının açık veya kapalı olması.)

d = çapın ölçüldüğü yerdeki derinliktir



Bu arada aşağıdaki bölümde tekrar karşımıza çıkacak olan parabolün odak uzaklığını veren denklemi. F= D2 / 16 d olarak hatırlayalım.

Bu denklemde:

F = Odak uzaklığı (odaktan parabolün dibine kadar olan mesafe)

D = Parabolün çapı

d = Çapın ölçüldüğü yerdeki derinliktir



2. Kendi Çanak Antenimizi Çizmek :

Orijinal bir çanak anten çizmek için kartezyen koordinatlar üzerinde y ve p’ye muhtelif değerler vererek ve sonra bu noktaları birleştirerek ilk önce kartondan bir abak çıkarmanız gerekecektir. Burada dikkat edilecek en önemli nokta çizimden sonra meydana çıkacak parabolün kollarının ne fazla dışa doğru açık ne de birbirine fazla yaklaşmamış olmasıdır ki bunu da p’ye vereceğiniz değerler belirler. Kollar fazla açık olduğunda odak noktası sonsuza gidecek fazla kapalı olduğunda ise odaktaki LNB dalgaları toplayamayacak şekilde çanağın dibine yanaşacaktır.

p için 1 ile 0.5 değerlerini seçerek denemelerinize başlayabilirsiniz .

Örneğin y=1 p=1,y=2 p=1, y=3 p=1, y=4 p=1, y=5 p=1 ve devamı veya başka bir parabol için y=1 p=0,7, y=2 p=0,7, y=3 p=0,7 y=4 p=0,7 ve devamı gibi noktalar tesbit edildikten sonra bu noktaların birleştirilmesi suretiyle parabol eğrisi ortaya çıkacaktır.



3. Çanak antenimizin parabol değerlerine göre hatalı olup olmadığını belirlemek:

Halihazırda elinizde bulunan bir çanağın gerçek bir parabol eğrisine sahip olup olmadığını aşağıdaki formülleri kullanarak belirliyebilirsiniz. Ancak daha önce antenimizin çapını tesbit etmek için çanağın en geniş iki noktasını tesbit ederek bir ip veya ince tel çekmemiz gerekecektir.

a. Parabolik antenlarde yukarda da verilen odak formülü ile ilk önce odak noktası tesbit edilmelidir F= D2 / 16 d odak uzaklığı belirlenmiş olan bir parabol artık abak şeklinde çizilecek hale gelmiştir. Bu işlem için de odak uzaklığının ikiyle çarpılarak ve y = x2 / 4 p formülünde p’nin yerine konulmasıyle bitirilecektir. Bundan sonra nokta nokta parabol çizimine başlanabilir.

b. Ofset antenlerde aynı yöntemle odak uzaklığına göre parabolü çizmek ve çanak antenimizi kontrol etmeniz mümkündür.




I - Tek Çanakta Birden Fazla LNB Kullanılması:

Umumiyetle ülkemizde 90’den yukarı ofset çanaklarda tavsite edilir zira yazımızın başında da belittiğimiz gibi uyduların etkin olduğu merkezlerden oldukça uzaktayız. Bu bakımdan 120 ve daha yukarı çaptaki antenlerde kullanılması etkili olabilir. Ancak aynı antene bağlı olan LNB larin uydu arası mesafeleri 10-12 dereceyi aşmamalıdır .

Bu LNB’erin yerlerini tesbit için x=tgB/2.D/8P ve y=X cotg B formülleri kullanılmalıdır




J - Bir Antende İki Veya Daha Fazla Çıkışlı Tek LNB Kullanılması:

Görünürde bir LNB içinde bağımsız iki veya daha çok LNB barındıran sistemlerdir. Ayrı iki veya daha fazla receiver çalıştırma imkanı sağlar. Bu çıkışların her birini değişik receiver veya bilgisayar kartlarına bağlayarak aynı uydudan farklı programlar seyretmek mümkündür.

Bu da 1.00 m veya 1,20 m‘lik ve daha yukarı çanaklarda tercih edilmelidir zira genel kazancı ikiye veya dörde bölmese de, verimi tek LNB’nin sağladığı verimden %10-15 düşük olacaktır.




K - Hareketli Çanak Antenler:
Bu bölüme kadar sabit çanak antenlerden bahsettik. Hareketli yani motorlu çanak antenlerde mount yani taşıyıcı sistemin motor montajına ve uyduların bulunduğu geometrik yörüngeyi tarayacak özellikleri sahip olması gerekir.

Bilindiği gibi yayın yapan uyduların tümü dünyamızdan 36.500 Km uzakta ve ekvator yörüngesi üzerinde nisbeten sabit şekilde yer almaktadırlar.

Burada önemli olan çanağın batı ve doğu arasındaki en geniş açıyı temin edecek şekilde hareket edebilmesinin teminidir. Mount’un kalitesi veya yapısı rüzgar veya kötü havanın etkisiyle alakalı olsa da geniş açının taranmasında en buyuk etken motor seçimindedir.

Hareketli çanağa bağlanacak olan teleskopik motor seçimi genellikle çanak çapı dikkate alınarak belirlenir. Bu kıstas çanağın ağırlığı ve çapı dolayısıyle de rüzgar gücüne bağlı olarak motorun dayanıklılığı ile alakalı bir değerlendirme olacaktır. Ancak doğudan batıya en geniş açının taraması arzu edildiğinde motor çapının inç (2.54 cm) olarak aşağıdaki tabloda verilen değerlerden bir veya iki daha üst değer seçilmesinde fayda vardır.

Anten çaplarına göre tavsiye edilen teleskopik anten tipleri şunlardır:

Anten Çapı(Metre) Kulanılacak Motor çapı (inç)

0,50 8”

1 10”

1,2 12”

1,5 18”

2 18”

2,5 24”

3,5 36”

4,5 36”

DiSECq motorlar için de durum farklı olmamakla birlikte bu motor tiplerinin bugün için ancak çapı ancak 60-90 cm civarında olan parabol çanaklarda kullanılabilmesı yönünden zayıf yayınları alma yönünde bir değer taşımamakta olup ancak orta avrupa ülkeleri için geçerlidir.

Bu tip motorların daha büyük çanaklar için imal edilenleri var olmakla birlikte teleskopik motorlara kıyasla güçlü rüzgarlara karşı güvenilililik ve yüksek fiyatları yönünden rağbet görmemiştir.




L - Çanağın Alış Gücünü Etkileyen Unsurlar:

1. Çanağın geometrik olarak tam bir parabol olmaması, yani imalat hatalı olması

2. Bir darbe neticesinde anten yüzeyinde oluşabilecek yüzey çarpıklıkları

3. Yere yakınlık

Yer gürültüsü olarak adlandırılan unsurlar çanağın alış gücünü zayıflatmaktadır. Bunu asgari değerlere indirmek için çanak mümkün olduğu kadar yerden uzak monte edilmelidir.




M - Çanak Tipine Göre Kullanılacak LNB:

1. LNB-F

Genel anlayışa göre offset antenlerde LNB-F kullanılması tavsiye edilir. Burada F harfi dalga toplatıcı’nın (Feed horn) birlikte olduğunu (embedded) gösterir. Kapalı tiptedirler yani ön cephesi plastik maddeden imal edilmiş tek gövde halinde sunulmuştur.

2. LNB

Parabol tipi antenlerde kullanılması tavsiye edilir. Dalga toplayıcıyı ayrıca anteninize uygun olarak seçmek gerekir. Dalga toplayıcı yani feed horn LNB’nin ön cephesine vidalanmak suretiyle monte edilir.




N - Uyduların Etkinlik Alanı Değerlerine Göre Gerekli Çanak Çapları:

Anten çapı ufaldıkça ofset antenlerin avantajının artacağı göz önüne alınmalıdır, ancak kaybı 0.7db ve daha aşağı LNB tipleri için ortlama olarak aşağıdaki değerler kabul edilebilir.

43 db 100 Cm

42 db 110 Cm

41 db 120 Cm

40 db 125 Cm

39 db 135 Cm

38 db 150 Cm

37 db 180 Cm

36 db 240 Cm

35 db 300 Cm




O - Çanak Antenlerin Montajı ve Ayarları:

Bu bölüm oldukça önemli olduğundan ayrı bir yazıda incelenecektir, ancak kısaca önemli birkaç noktaya değinelim.

Sabit veya hareketli yani motorlu da olsa duvara veya yere tesbit direğinin çanak antenin çapına ve ağırlığına göre değişeceği aşikardır. Burada dikkate alınacak en önemli unsur rüzgardır.

Anten çapı 90-100 cm’yi geçtikten sonra 1,6 metre çapa kadar 60-80 mm çapında ve 3mm et kalınlığında ana tutucu direk tavsiye edilir. Anten çapı büyüdükçe ana direk çapı büyüyecektir ve örneğin 3 metre çağındaki bir anten için 15-18 cm çapında ana direkler ihtiyaç olacatır. Ana direğin fuzuli şekilde uzun olmamasına dikkat gösterilmeli istendiğinde ilerde motor takılacağı göz önünde bulundurularak ve mount da hesaba katılarak asgari uzunluk böylece tesbit edilmelidir.

Direğin altına kaynaklanmış 20x20X1cm sac plakadaki 4 adet beton dubelli 10-12mm’lik civatalarla direk beton zemine tesbit edilmelidir.

Direk uzunluğunun orta bölümüne yakın veya tercihan daha yukarı kısmına kaynaklı kulakçıklara tesbit edilecek 3 adet payandalarla ayrıca zemine bağlanmalı veya çatıyı aşarak geçiyorsa çatının sağlam bir atkısına sıkıca ve kımıldamıyacak şekilde kelepçelenmelidir.

Sabit antenlerde direğin zemine tam dik tesbiti zorunlu değilse bile çanağın istenilen uyduya kolay ayarlanması ve ilerde hareketliye çevirme olasılığı göz önüne alınarak su terazisi yardımıyle direğin tam şakulde (yere 90 derecelik bir açıda) olmasına dikkat edilmelidir.

Sabit antenlerin istenilen uyduya ayarlanması hereketli antene kıyasla daha basittir diyebiliriz. Bazı amatörler bu iş için analog receiver’lar kullanmaktadırlar. Ancak yine de ayarlanacak uydunun azimut ve elevasyon değerlerini bilmek gerekir. Bu iki değerin hesaplanabilmesi için muhtelif sitelerde bulunduğunuz meridyen ve paralellere göre otomatik hesaplama olanağı verilmektedir. Örneğin İSTANBUL (40.58 N, 29.05 E), ANKARA (39.57 N, 32.53 E), İZMİR (38.26 N, 27.10 E), ISPARTA (37.45 N, 30.33 E), DİYARBAKIR (37.55 N, 40.12 E), ADANA (37.03 N, 35.21 E) SAMSUN (41.20 N, 36.15E) gibi veya bulunduğunuz bölgedeki değerleri haritadan tesbit ettikten sonra http://www.hansa-electronic.com/satcalceng.asp sitesinde çanağınızı yönlendirmek istediğiniz uydu seçilir. Yukarda örnekleri verilen veya bölgenize ait değerler yerlerine konur. Hasapla (calculat) bölümü tıklandığında anteninize tatbik edeceğiniz elavasyon ve azimüt açısı size verilecektir.

Tabii bu da kafi değidir.

Bu iki açıyı anteninize tatbik etmek için

1. Basit bir su terazisine veya profesyoneller için eğimmetreye ,

2. İyi bir pusulaya ihtiyacınız olacaktır.

Ayrıca ayarlanacak uyduya ait programlardan en güçlü olanlardan birkaçının analog receiver’ınıza daha önce kaydedilmiş olması şarttır.

Amatörler için dijital receiver’la uyduyu bulmak daha güç ve zaman alıcı bir uğraştır.

Profesyonel olarak çanak montajı yapanlar genel olarak SPECTRUM ANALYSER olarak adlandırılan cihazlar kullanır. Bu cihazlar 800-1500$ civarında olup performans ve kalite yönünden değişik tiplerdedirler.

Renkli veya siyah-beyaz ekranlı, sesli veya sessiz olanlar gibi. Ancak genellikle hepsinde TV programlarını, dalga boylarını, güçlerini ve şekillerini gösteren bir veya iki ekran mevcuttur.

Bu tip bir cihaza sahip olup kendini profesyonel olarak tanımlayan ancak omuzuna taktığı cihazı kullanmasını dahi beceremeyen bazı kişilere karşı son kullanıcıyı uyarmak isteriz..

Fiyat olarak sabit bir çanak anten montajının piyasa fiyatı 30-50$ başlarken, hareketli sistem montajı ise 80-100$ civarından başlamaktadır ve bu fiyatlar anten çapı büyüdükçe daha da artmaktadır.

aQUa
aQUa
 
İleti: 5140
Kayıt: Cum Nis 08, 2005 12:56 am
Konum: Istanbul

İleti dijital74 » Cum Arl 21, 2007 10:12 pm

Çok yararlı bilgiler tamamen bilimsel bir ciddiyet çerçevesi içerisinde yazılmış. Teşekkürler
dijital74
 
İleti: 22
Kayıt: Cum Ağu 10, 2007 10:51 pm


Antenler, LNB ve DiSEqC

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir

cron